468x60 Ads

29 Mayıs 2014 Perşembe

Kıbrıs Gezilecek Yerler

Tarihi ve turistik gezilecek pek çok yere sahip olan Kıbrıs’ı tanıtmaya devam ediyoruz. Bu yazımızda her bir şehre ait gezilecek yerlerin tanıtımı yapılacaktır.

GİRNE Gezilecek Yerler


Mavi Köşk

Kaçakçının köşkü olarak da bilinmektedir. Kaçakçının köşkü denmesinin nedeni Köşkün sahibi Paulo Paolides’in avukatlık kisvesi altında silah kaçakçılığı yaparak servet edinmesi ve bu köşkü yaptırmasıdır.



Hz Ömer Türbe ve Mescidi

Girne’nin yaklaşık 4 km doğusunda Çatalköy’ün kıyı şeridinde bulunmaktadır. Hz Ömer Türbesi’nde adları bilinmeyen 7 İslam mücahidinin türbesi bulunmaktadır. Türbeler Muaviye ordusu komutanlarından Ömer ile altı arkadaşına aittir.

Beylerbeyi
Girne’nin 4-5 km doğusunda yer alan bir köydür. Manzarası çok güzel olan ve sakin bir yer olduğu için Latincede ‘’ huzur yeri’’ olarak adlandırılır. Köyün güneyinde Gotik sanatının bir şaheseri olan bir manastır bulunmaktadır. Beyaz manastır olarak da bilinen bu yapı burada kalanların giymiş oldukları beyaz giysilerden dolayı böyle isimlendirilmiştir.

St Hilarion Kalesi

Kale bugünkü ismini Kudüs’ün Araplar tarafından zaptından sonra Kıbrıs’a göç eden ve ömrünün son yıllarını burada ibadetle geçiren bir azizden almıştır. Deniz seviyesinden 700 metre yükseklikte olan St Hilarion Kalesi, ikiz bir burun üzerine inşa edilmiştir. Kalenin kesin yapım tarihi bilinmemekle birlikte M.S 10. Yüzyılda kuzeyden gelen Arap akınlarına karşı adanın savunması ve kontrol edilmesi için kullanılmak üzere inşa edildiği sanılmaktadır.

Girne Kalesi

Akdeniz kıyılarında Orta Çağ’dan kalma etkileyici bir kale olan Girne Kalesi, Girne’nin kuzey doğusunda bulunmaktadır. Limana hakim konumuyla diktörtgen biçimde inşa edilmiş olan kalenin Kıbrıs’a yapılan sürekli Arap akınlarına karşı Bizanslılarca Girne’yi savunmak için inşa edildiği varsayılmaktadır.

Batık Gemi Müzesi

Girne kalesinde sergilenen batık, günümüze kadar sergilenen gemi batıkları arasında en eskisi olarak bilinmektedir. Akdeniz’de İskender’in ölümünden sonra kurulan Helenistik Krallıklara ait donanma gemilerinin dolaştığı dönemlere aittir. İlk olarak 1965 yılında bir sünger avcısı tarafından Girne kıyılarından 1.5 km açıkta, suyun 3 metre derinliğinde farkedilmiş, Pennsylvania Üniversitesi tarafından çıkarılan bu batık müzede ziyarete açıktır.


LEFKOŞA Gezilecek Yerler

Bedesten

Selimiye Camisi’nin güneyinde yer alan Bedesten, Gotik mimari tarzında inşa edilmiş olan bir kilise yapısıdır. Yapı, Venedik hakimiyeti döneminde StNicholas Kilisesi adı altında Ortodokslar tarafından metropolit binası, Osmanlı hakimiyeti döneminde ise bazı değişiklikler yapılarak kapalı çarşı ve hububat deposu olarak kullanılmıştır.

Barbarlık Müzesi

Bu ev Kıbrıs Türk Kuvvetleri Alay Doktoru Binbaşı Dr Nihat İlhan’ın eşi ve üç çocuğunun korunmak amacıyla sığındıkları banyoda Rumlar tarafından hungarca şehit edilmesinden sonra müzeye çevrilmiştir. 21 Aralık 1963’te başlayan Rum Katliamı sonucu şehit edilen soydaşlarımızın dramını yansıtmaktadır.

Haydar Paşa Camisi

Lüzinyanlar tarafından gotik tarzda yapılmış olan bir kilisedir. Kıbrıs Osmanlı eğemenliğine geçtikten sonra yapıya minare ve minber eklenerek camiye çevrilmiştir.




Büyük Han

1572 yılında Kıbrıs'ın ilk Osmanlı Valisi olan Muzaffer Paşa tarafından inşa ettirilen iki katlı bir moteldir. 68 diktörtgen şeklinde odadan oluşan ve ortasında bir cami bulunan bir yapıdır.

Büyük Hamam

Büyük Hamam olarak bilinen Türk Hamamı Latin'lerin St. George Kilisesinin harabeleri üzerine inşa edilmiştir. Girişteki yay şeklindeki kapı bu harabelerden kalmadır. Hamamın iç yapısı klasik Osmanlı mimarisi özelliğindedir.


GAZİ MAGOSA


Lala Mustafa Paşa Camii

StNicholas Katedrali Akdeniz dünyasının en güzel yapılarından biri olarak bilinmektedir. Lüzinyan’lar döneminde yapılmış olup, 1571 yılında cami haline getirilmiştir.

Othello Kulesi

Othello Kulesi olarak bilinen bu kale ilk olarak 14. Yüzyılda Lüzinyan’lar tarafından limanı savunmak amacıyla inşa edilmiştir.

Salamis

Antik Salamis kentinin Truva savaşından dönen Teucer tarafından inşa edildiğine inanılmaktadır. Roma İmparatorluğu döneminde imparatorluğun doğusundaki en büyük ticaret merkezi olarak Salamis bilinmektedir. Kıbrıs adasının en güzel kumlu plajlarından birinin yanında bulunan Salamis antik kenti kısmen ormanlık bir alan içerisinde yer almaktadır. Kıbrıstaki en büyük amfi tiyatro olan kentteki tiyatro, spor alanı, hamamlar ve pazar alanı ziyaret edilebilir.

GÜZELYURT


Soli

M.Ö kurulan 9 Kıbrıs krallığından birisidir. Soli’nin tarihi M.Ö  700 yıllarına ait ve Asurluların haraç aldıkları kentleri içeren bir listeye kadar izlenebilmiştir.Soli’de günümüze kadar kalabilen eserlerin başında bir harabe şeklinde bulunan Soli Bazilikası ve sonrada restore edilmiş bulunan Soli Tiyatrosu’dur.

Soli Bazilikası

Kıbrıs’ın inşa edilen ilk kiliselerinden olup kendine özgü yanları vardır. Hristiyanlık geleneğinde Soli Saint Mark’ın Saint Auxibus tarafından vaftiz edildiği yer olarak kabul edilmiştir.

Soli Tiyatrosu

M.S 2. Yüzyılın sonu ile 3. Yüzyılın başından kalma olup Roma’lılar döneminde bir zamanlar aynı yerde bulunan Yunan tiyatrosunun yerine yapılmıştır.

Mamas Manastırı

18. yüzyılda yapılmış görülmeye değer bir yapıdır. Mamas Manastırını ziyaret ederek bölgenin en eski yapılarından birini daha görmüş olacaksınız. Buram buram tarih kokan bu manastırı mutlaka ziyaret ediniz.

0 yorum:

Yorum Gönder